کشف ذره پنج کوارکی پس از نیم قرن جست‌وجو در برخورد دهنده بزرگ

داده‌های جدید برخورددهنده بزرگ هادرونی در مرکز سرن نشان از اثبات وجود ذره پنج کوارکی که یک معمای 50 ساله را در مورد اجزای سازنده ماده حل کرده است، دارند.

کشف ذره پنج کوارکی پس از نیم قرن جست‌وجو در برخورد دهنده بزرگ

به گزارش سرویس علمی ایسنا، کوارک‌ها عناصر ریز ذرات زیراتمی مانند پروتون‌ها و نوترون‌ها هستند که از سه کوارک ساخته شده‌اند. این در حالیست که ذرات کمتر رایج و بی ثبات‌تر مزون‌ها که در پرتوهای کیهانی وجود دارند، دارای چهار کوارک هستند.

دانشمندان در تلاش برای شناسایی یک نسخه پنج کوارکی یا «پنتاکوارک» بودند، اما از زمان بوجود آمدن فرضیه وجود چنین ذراتی در سال 1964 توسط موری گل‌مان و جورج زویگ، هیچ شاهدی برای آن کشف نشده بود.

گای ویلکینسون، سخنگوی پروژه «تجربه LHCb » در مرکز تحقیقات فیزیک سرن اظهار کرد که برجستگی مشاهده شده در نمودار چند میلیارد برخورد ذرات در برخورددهنده بزرگ هادرونی تنها می‌تواند با یک ذره پنج کوارکی توضیح داده شود.

وی گفت: از نقطه نظر تجربه ما، بر این باوریم که این ذره توانسته همه معیارهای کشف را برآورده کند. ما هیچ راه دیگری برای توضیح آنچه مشاهده شده، نداریم. روش علمی این است که ما این کشف را در مقاله‌ای برای یک مجله می‌فرستیم، مجله آن را منتشر کرده و جامعه در مورد آن قضاوت خواهند کرد.

برخورددهنده بزرگ هادرونی که یک آشکار ساز 27 کیلومتری در زیر زمین است، از زمان آغاز برخورد پروتون‌ها به یکدیگر از سال 2010 تاکنون اطلاعات ارزشمندی را در اختیار دانشمندان قرار داده است. بررسی این برخوردها پیش از این، وجود ماده گریزان بوزون هیگز که جرم ماده را تامین می‌کند، اثبات کرده بود. اکنون دانشمندان به دنبال کشف ماده تاریک توسط این برخورددهنده هستند.

کشف ذره پنج کوارکی باعث باز شدن یک مسیر جدید شده است. دانشمندان اکنون قصد دارند به شناسایی سایر ذرات پنج کوارکی و درک بهتر طبیعت آن‌ها بپردازند.

منبع :

Menu