جمع بندی جامع علوم هفتم- درسنامه آموزشی و تست- الهه پروری

فصول 1 تا 15 علوم هفتم + تست به همراه پاسخ نامه کلیدی و تشریحی+ تصاویر آموزشی

جمع بندی جامع علوم هفتم- درسنامه آموزشی و تست- الهه پروری

سلام به همه دوستان هشتمی عزیز ! 

در این مطلب قصد داریم نکات مهم دروس 1 تا 15 علوم هفتم را با هم مطالعه و بررسی کنیم. 

امیدواریم مطالب بیان شده، شما را در یادگیری این مباحث، یاری کند.

برای دریافت این مطلب با گرافیک و کیفیت بهتر ، فایل پی دی اف را از قسمت ضمیمه دانلود کنید.


الهه پروری فارغ التحصیل مهندسی شیمی دانشگاه تهران

جمع بندی جامع علوم هفتم- درسنامه آموزشی و تست- الهه پروری



صفحه اینستاگرام ما

برای ارتباط با برترها و رزرو پشتیبان ویژه،پیج کانون برترها را دنبال کنید.

همچنین میتوانید با شماره ۰۲۱۸۴۵۱ داخلی ۳۱۲۳ تماس بگیرید.



  • مهم‌ترین نکته در علم: سؤال کردن و تلاش برای یافتن جواب است.
  • منظور از مشاهده بکار بستن همه‌ حواس پنج گانه است.


  • جرم: مقدار ماده تشکیل دهنده آن جسم که توسط ترازو اندازه گیری می شود.
  • وزن: برابر با نیروی گرانشی است که از طرف زمین به جرم جسم وارد می شود که با نیروسنج اندازه گیری می شود که به دوعامل جرم و شدت جاذبه وابسته است.
  • چگالی: مقدار جرمی است که در حجم معینی از یک جسم وجود دارد. که اجسامی که چگالی آنها بیشتر از یک باشد در آب فرو می روند و اجسامی که چگالی آنها کمتر از یک باشد روی آب می مانند.

  • عناصر به دو گروه فلز و نافلز تقسیم می شوند.
  • ویژگی فلزات: سطح براق، اغلب سنگین تر از آب، رسانای جریان الکتریسیته و گرما، چکش خوار، خاصیت ورقه شدن، نقطه ذوب بالا
  • ویژگی نافلزات: سطح کدر، اغلب سبک تر از آب، رسانا نیستند، شکننده، نقطه ذوب پایین


  • استحکام: مقدار نیرویی که لازم است یک ماده در اثر کشیدن گسسته یا بریده شود.
  • سختی: مقاومت در برابر خراشیده شدن به وسیله اجسام دیگر سختی نام دارد.
  • سفتی: میزان مقاومت در برابر شکستن و ترک خوردن می باشد.

  • راه های محافظت از منابع: 1- کاهش مصرف (بطور مثال از زنبیل یا کیسه پارچه ای بجای نایلکس نو استفاده شود) 2- بازیافت (بطور مثال از قوطی های فلزی خراب مجددا شمش تهیه کنیم) 3-  مصرف دوباره (مثلا از ظروف شیشه ای سس و عسل برای نگهداری حبوبات استفاده کنیم)


  • آبشار: در صورتیکه بستر رودخانه بطور ناگهانی اختلاف ارتفاع داشته باشد آبشار ایجاد می گردد.
  • به حرکت آب به سمت بالا و پایین موج گفته می شود.
  • به پایین رفتن آب در ساحل جزر و به بالا آمدن آب و حرکت آن به سمت ساحل مد می گویند.
  • اهمیت دریاچه ها: تامین مواد غذایی، تامین مواد معدنی، وجود ذخایر نفت و گاز، گردشگری، تعدیل آب و هوای منطقه، حمل و نقل و کشتیرانی


  • منطقه ای که در آن فضاهای خالی بین ذرات توسط رطوبت و هوا پرشده منطقه تهویه نام دارد‌.
  • منطقه ای که فضاهای خالی بین ذرات در آن کاملا توسط آب پر شده منطقه اشباع نام دارد.
  • به منطقه بالای منطقه اشباع سطح ایستابی گفته می شود.


  • انرژی ای که به فاصله جسم تا زمین بستگی دارد را انرژی پتانسیل گرانشی گویند.
  • انرژی ذخیره شده در انواع سوخت ها و مواد غذایی از نوع انرژی پتانسیل شیمیایی است.
  • نوار لاستیکی و فنر کشیده شده دارای انرژی پتانسیل کشسانی است.
  • برای انجام کار، جسم باید حتما حرکت کند.
  • واحد همه نیروها نیوتون است.


  • بقایای برخی از گیاهان خاص بعد از ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون سال بر اثر فشار و دمای مناسب به ذغال سنگ تبدیل می شود.
  • منابعی که بطور مداوم جایگزین می شوند و هیچ وقت تمام نمی شوند منابع تجدید ناپذیرند.
  • سوخت های زیستی، خورشیدی، انرژی باد، موج های دریا، انرژی جزر و مد، انرژی برق آبی و انرژی زمین گرمایی از منابع انرژی تجدیدپذیر می باشند.


  • روش های انتقال گرما عبارتند از: رسانش، همرفتی، تابش
  • رسانش: در رسانش مولکول های ماده در اثر گرم شدن با ضربه زدن به یکدیگر، گرما را به مولکول های مجاور منتقل می کنند. در رسانش هر چه فاصله مولکول ها کمتر باشد گرما سریع تر منتقل می شود.
  • انتقال گرما از طریق جابجا شدن ماده گرم و سرد را همرفت گویند. سه شرط لازم برای جریان همرفتی: ۱- ماده باید مایع یا گاز باشد ۲- بین دو نقطه اختلاف دما باشد ۳- قسمت گرم پایین تر از قسمت سرد باشد.
  • تابش: روشی برای انتقال گرما است که در آن نیازی به ماده نیست و اجسام گرم با ارسال انرژی تابشی موجب انتقال گرما می شوند، انرژی تابشی در برخورد به اجسام سرد، جذب و تبدیل به گرما می شود.


  • اندامک های یاخته و کار آن ها: ۱- میتوکندری (راکیزه ): تولید انرژی ۲- دستگاه گلژی: بسته بندی و ترشح مواد ۳- هسته: فرماندهی سلول ۴- شبکه آندوپلاسمی (شبکه درمیان یاخته ای): شبکه ارتباطی حمل مواد در سلول ۵- واکوئل(کریچه): ذخیره آب و مواد غذایی و دفعی ۶- ریبوزوم (رناتن): پروتئین سازی
  • انواع بافت در بدن انسان: بافت پوششی، بافت پیوندی، بافت عصبی، بافت ماهیچه ای


  • نقش چربی ( لیپید): در ساخته شدن غشاء سلول بکار می رود _ دور تا دور اندام ها را می پوشاند و آن ها را از آسیب و ضربه حفظ می کند _ دوبرابر کربوهیدرات ها انرژی تولید می کند.
  • نقش ویتامین ها: تنظیم فعالیت های بدن و حفاظت از برخی بافت ها
  • انواع ویتامین ها: محلول در آب (B،C) که در اثر حرارت از بین می روند _ محلول در چربی (A،D،K،E)


  • کبد: بزرگترین اندام بدن که صفرا ترشح می کند که به تجزیه چربی ها کمک می کند.
  • وظایف روده بزرگ: جذب آب و مواد معدنی غذا _ ساختن ویتامین BوK  _ دفع مدفوع
  • وظایف روده باریک: تکمیل گوارش غذا _ جذب مواد غذایی _ تنظیم میزان ترشحات پانکراس و کبد
  • وظایف کبد: کنترل مواد غذایی جذب شده _ جذب گلوکز اضافی خون و تبدیل آن به گلیکوژن و چربی _ تولید صفرا و ذخیره سازی آن
  • وظایف غدد گوارشی معده: تجزیه مواد غذایی و ضدعفونی کردن غذا


  • سرخرگ: رگی که خون را از قلب به اندام ها می برد و دیواره ضخیم و ماهیچه ای دارد.
  • سیاهرگ: رگی که خون را از اندام ها به قلب آورده و دیواره نازکی دارد.
  • مویرگ: رگی که خون را به اندام ها پخش می کند و مواد را بین خون و یاخته جابجا می کند.
  • قلب: تلمبه ای که خون را در رگ ها، به طور منظم به حرکت در می آورد. که شامل ۴ حفره است: دوحفره ی بالا را دهلیز و دو حفره پایین را بطن گویند.


  • تنفس از دومرحله دم (ورود هوا از بیرون به داخل شش)و بازدم(خروج هوا از شش ها به بیرون) تشکیل شده است.
  • دستگاه تنفس شامل: دهان یا بینی _ حلق _ نای _ نایژه _نایژک _ کیسه های هوایی
  • در هوای دم مقدار اکسیژن بیشتر است و در هوای بازدم مقدار کربن دی اکسید بیشتر است.



*کدام یک از ویژگی های مخلوط ها است؟

1) اجزا به طور یکنواخت پراکنده شده اند                                     2) در مخلوط هر جز خاصیت خود را حفظ کرده است

3) حالت فیزیکی آنها جامد است                                                    4) مخلوط ها ته نشین نمی شوند


*هنگام فشردن سرنگ، تراکم پذیری هوای درون آن به کدام عامل مهم، بستگی دارد؟

1) فاصله ذرات                 2) تعداد ذرات                   3) جنبش ذرات                    4) اندازه ذرات


*وقتی قوطی‌ها و ظرف‌های فلزی خراب را در کارخانه پس از ذوب کردن به حالت شمش در می‌آورند،کدام روش محافظت از منابع طبیعی رعایت می‌شود؟

1)کاهش مصرف               2) بازیافت             3) مصرف دوباره                4) جایگزینی


*شوری آب دریاها در کدام یک از مناطق کرۀ زمین بیش تر است؟

1) مناطق قطبی زیرا بارندگی کم است و سطح دریاها منجمد است و شوری در آب می ماند

2) مناطق استوایی زیرا دمای هوا زیاد است و تبخیر نیز زیاد است

3) مناطق معتدل زیرا بارندگی زیاد و تبخیر نیز زیاد است

4) در همۀ مناطق شوری یکسان است زیرا آب های دریاها به هم راه دارند


*سطح ایستابی در کدام گزینه در عمق بیش تری قرار دارد ؟

1) منطقه مرطوب                 2) دشت                           3) بیابان                              4) دامنه کوه


*قطعه سنگی از بالای کوه رها می شود و به طرف زمین در حال حرکت است. سنگ در این حالت چه نوع انرژی دارد؟

1) پتانسیل شیمیایی                2) پتانسیل گرانشی            3) پتانسیل کشسانی                    4) پتانسیل مکانیکی


*امروزه از آسیاب‌های بادی برای تولید انرژی .............. از انرژی .............. باد به کار برده می‌شود.

1) انرژی الکتریکی - انرژی جنبشی                      2) انرژی جنبشی - انرژی الکتریکی

3) انرژی الکتریکی - انرژی شیمیایی                      4) انرژی شیمیایی - انرژی الکتریکی


*بازی بازیکن های ورزش بسکتبال در زمین بازی شبیه کدام روش انتقال گرماست؟

1) رسانش              2) همرفت                  3) تابش                     4) همرفت و تابش


*کدام بخش یاخته به عنوان فرماندهی یاخته و پروتئین سازی نامیده می‌شود؟

1) هسته، دستگاه‌ گلژی                 2) هسته، رناتن               3) راکیزه، رناتن               4) راکیزه، دستگاه گلژی


*در کدام گزینه، مشکل ایجاد شده مربوط به کم بودن یا زیاد بودن ماده‌ی مغذی رو به روی آن نیست؟

1) خونریزی لثه ---> ویتامین C                                                      2) فشار خون ---> سدیم         

3) پوکی استخوان  ---> ویتامین A                                                4) کم خونی ---> آهن


موفق باشید

فایل های ضمیمه

Menu