سلام خدمت دوستان پرتلاش کنکوری
من آیدا مهربان هستم؛ رتبه 296 منطقه 2 و دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
این مطلب شامل نکات مهم و کنکوری فصل دوم شیمی یازدهم از مبحث در پی غذای سالم است. بنابراین درسنامه را به دقت خوانده و سوالات خود را در قسمت کامنت بنویسید.
دانشمندان اجزای بنیادی جهان مادی را ماده و انرژی می دانند،که این دو با یکدیگر ارتباط دارند.
سرانهی مصرف مواد غذایی : مقدار میانگین مصرف هرماده را به ازای هر فرد در یک گستره زمانی معین نشان میدهد.
همهی کارهایی که غذا انجام میدهد،وابسته به انجام واکنشهای شیمیایی است که هر یک آهنگ ویژهای دارند.
میزان انرژی موجود در یک ماده غذایی به جرم و نوع آن بستگی دارد.
ظرفیت گرمایی علاوه بر نوع ماده به مقدار آن نیز وابسته است.
گرما : مقدار انرژی گرمایی است که به دلیل تفاوت در دما جاری می شود.
در یخچال صحرایی آب در بدنهی سفالی ظرف بیرونی نفوذ کرده و به آرامی تبخیر میشودبنابرین مطابق معادلهی زیر،یک مول آب 1/44 کیلو ژول گرمامیگیرد تا تبخیر شود. جذب گرما در این فرایند باعث افت دما شده و فضای درونی دستگاه خنک می شود.
ترموشیمی (گرماشیمی ) : شاخه ای از علم شیمی بوده که به بررسی کمی و کیفی گرمای واکنشهای شیمیایی ، تغییر آن و تأثیری که بر حالت ماده دارد ؛ می پردازد.
شیمی دانها گرمای جذب یا آزاد شده در هر واکنش شیمیایی را به طور عمده وابسته به تفاوت میان انرژی پتانسیل مواد واکنش دهنده و فراورده می دانند.
انرژی پتانسیل : انرژی نهفته شده در یک ماده بوده که ناشی از نیروهای نگه دارندهی ذرههای سازندهی آن است.
گرمای واکنش در دما و فشار ثابت به4 عامل بستگی دارد :
1-نوع مواد واکنش دهنده
2-نوع فراورده
3-مقدار واکنش دهنده
4- حالت فیزیکی کل مواد شرکت کننده در واکنش
محتوا انرژی یا آنتالپی : شیمی دانها به مجموع انرژی جنبشی و پتانسیل یک سامانه در دما و فشار اتاق میگویندو آن را با H نشان میدهند.
توجه :در آنتالپی پیوند ، همه مواد در حالت گازی هستند.
گروه عاملی : آرایش منظمی از اتم هاست که به مولکول آلی دارای آن ، خواص فیزیکی وشیمیایی منحصر به فردی میدهد.
ایزومر : به موادی که فرمول مولکولی یکسان ولی فرمول ساختاری متفاوتی دارند،گفته میشود.
آلدهیدها و کتونها با تعداد کربن برابر ، ایزومر هستند.
الکل به دلیل داشتن پیوند هیدروژنی در مقایسه با اتر ، در صورت داشتن تعداد کربن برابر، نقطهی جوش بیشتری دارد.
ترکیب موجود در زرد چوبه دارای گروه عاملی کتونی ، دارچین دارای گروه عاملی آلدهیدی،گشنیز دارای گروه عاملی هیدروکسیل و رازیانه دارای گروه عاملی اتر است.
آنتالپی سوختن :هم ارز آنتالپی واکنشی در نظر گرفته میشود که در آن یک مول ماده در حضور اکسیژن کافی به طور کامل می سوزد.
هر چه جرم یک هیدروکربن بیشتر باشد ، گرمای حاصل از سوختن آن بیشتر است.
مستقیم : استفاده از گرما سنج
غیر مستقیم :
استفاده از قانون هس
اسفاده از آنتالپی پیوند
نگه داری مواد غذایی در محیط سرد ، خشک و تاریک مناسب تر از محیط گرم ، روشن و مرطوب است.
سرعت واکنش : آهنگ واکنش رادر گستره معینی از زمان با نام سرعت واکنش بیان میکنند.
انفجار واکنش شیمیایی بسیار سریعی است که در آن از مقدار کمی ماده منفجر شونده به حالت جامد یا مایع ، حجم زیادی از گازهای داغ تولید میشود.
عوامل موثر بر سرعت واکنش :
دما :با افزایش دما ، سرعت واکنش افزایش مییابد.
غلظت : افزایش غلظت واکنش دهنده ها، اغلب موجب افزایش سرعت واکنش میشود.
سطح تماس واکنش دهندهها : هر چه سطح تماس واکنش دهندهها بیشتر باشد؛سرعت واکنش بیشتر است.
نوع واکنش دهنده : هر چه واکنش دهنده ، واکنش پذیر تر باشد ، سرعت واکنش بیشتر خواهد بود.
کاتالیزگر : سبب افزایش سرعت انجام واکنش می شود.
یکی از مواد نگه دارنده بنز وییک اسید است که در تمشک وتوت فرنگی وجود دارد و سرعت واکنشهای شیمیایی که منجر به فساد مواد غذایی می شوند را کاهش می دهد.
سرعت متوسط : سرعت مصرف یا تولید یک مادهی شرکت کننده در واکنش در گستره ی زمانی قابل اندازه گیری را سرعت متوسط آن ماده می گویند .
هندوانه و گوجه فرنگی محتوی لیکوپن بوده که فعالیت رادیکال ها را کاهش می دهد.
سهم تولید گاز کربن دی اکسید در رد پای غذا به مراقب بیشتر از سوختن سوخت ها در خودروها ، کار خانه ها و....است.
برای رزرو مشاوره و رفع اشکال درسی و شرکت در کلاس های کنکوری با مشاوران سایت برترها بر روی لینک زیر کلیک کنید یا با شماره تماس 0216463 داخلی1174(حیدریان) تماس بگیرید.
مطالب مرتبط: