یکی از مهم ترین عوامل برای موفقیت در هر رشته علاقه مندی به آن رشته است. برای این منظور باید رشتهی مورد علاقه خود را به طور کامل بشناسید. در این مطلب از طریق مصاحبه با دانشجویان دانشگاههای برتر در هر رشته سعی کرده ایم شما را به شناخت کافی در مورد آن رشته برسانیم.
رشته ی مهندسی صنایع: مصاحبه با آقای یونس میرچولی، دانشجوی کارشناسی رشتهی مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر و آقای ذبیح قلیچی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی صنایع دانشگاه لوییویل
در آخر آقای محمد سنجری دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی صنایع دانشگاه تهران توضیحات تکمیلی رو ارائه خواهند داد.
🔴🔵برای درخواست انتخاب رشته با مشاوران برتر کانون وارد لینک زیر شوید و فرم را پر کنید.🔴🔵
همچنین می توانید برای مشاهده ی معرفی سایر رشته های دانشگاهی به لینک زیر مراجعه کنید.
معرفی رشته های دانشگاهی ( لیست رشته ها )
بخش اول:
یونس میرچولی، دانشجوی کارشناسی رشتهی مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر
1. رشته ی مهندسی صنایع را در چند سطر معرفی کنید.
رشتهی مهندسی صنایع کارایی سیستمهای تولیدی، فرایندها و سازمانها را با تلفیق دانش مهندسی، ریاضیات، اقتصاد و مدیریت بهبود می بخشد. مهندسی صنایع به طور کلی اثربخشی، کارایی، تطبیق پذیری، پاسخگویی، کیفیت و بهبود مستمر کالاها، خدمات و سودآوری را مدنظر قرار داده و با تحلیل، مدیریت و برنامه ریزی دقیق به این موارد می پردازد.
2. برای موفقیت در این رشته، علاقهمندی به کدام یک از دروس دبیرستان لازم است؟
این رشته برای افرادی مناسب است که علاقهمند به مباحثی همچون مدیریت، اقتصاد، کنترل تولید و موجودی، کنترل پروژههای بزرگ، برنامهریزی و مدیریت واحدهای صنعتی (بزرگ و کوچک) هستند و به طور کلی تمایل دارند در طراحیها و بهینهسازیهای ممکن در صنایع گوناگون دخیل باشند. در رشته مهندسی مثل تمامی رشته های مهندسی دیگر بحث ریاضیات و فیزیک مطرح میشود، البته عمده کارایی دروس دبیرستان کم و بیش درس آمار هست که به صورت تخصصی در این رشته مطرح میگردد.
3. آیا موفقیت در این رشته نیاز به روحیه و توانمندیهای خاصی دارد؟
به علت ارتباط نزدیک این رشته با مدیریت، دانشجو باید تواناییهای مدیریتی، قدرت تحلیل و درک بالایی داشته باشد و در ضمن باید از خلاقیت و نوآوری نیز برخوردار باشند.
در مهندسی صنایع داشتن یک سری از مهارت و توانمندی ها ضروری است. برخی از این توانمندیهای کلی عبارتند از توان حل مساله، ذهن پویا و جستجوگر، خلاقیت و نوآوری، مهارتهای ارتباطی خوب، داشتن توان مدیریتی، توان تجزیه و تحلیل مناسب، توان علمی خوب در ریاضی و آمار، کار تیمی، توانایی تحمل فشار کاری زیاد، دقت و توجه به جزئیات، توان مدیریت زمان و تسلط به زبان انگلیسی.
4. واحدهای درسی این رشته در دانشگاه چیست؟
رشتهی مهندسی از دو دسته دروس پایه؛ اصلی و تخصصی تشکیل شده است.
دروس پایه شامل ریاضی 1و2، معادلات، فیزیک 1و2، برنامه نویسی و... است. دروس اصلی نیز شامل مبانی اقتصاد، اصول حسابداری، اقتصاد مهندسی، آمارمهندسی، جبرخطی، بهینه سازی و... می باشند. دروس تخصصی نیز برنامه ریزی تولید، اصول شبیه سازی، برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات، مبانی تصمیم گیری و... هستند.
5. آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور وجود دارد؟ چگونه؟
با توجه به اینکه بهترین دانشگاههای جهان در رشتهی مهندسی صنایع درکشورهای ایالات متحده آمریکا و کانادا وجود دارند، اکثر افرادی که علاقهمند به ادامه تحصیل در رشته مهندسی صنایع در خارج از ایران هستند، به این دو کشور مهاجرت میکنند و تعداد قابل قبولی از آنها پذیرش میگیرند.
بخش دوم:
ذبیح قلیچی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی صنایع دانشگاه لوییویل آمریکا
1. گرایشهای این رشته در دورهی کارشناسی ارشد چیست؟
گرایشهای ارشد مهندسی صنایع عبارتند از مدیریت پروژه، سیستمهای کلان، آینده پژوهی، مدیریت مهندسی، بهینهسازی سیستمها، سیستمهای سلامت، مدیریت نوآوری، سیستمهای مالی، لجستیگ و زنجیره تامین. برای مثال در گرایش سیستمهای مالی، تخصص در زمینه سیستمهای مالی و اقتصادی، مهندسی مالی و مدیرت مالی و اقتصادی و در گرایش لجستیک و زنجیره تأمین، بهبود فرآیندهای لجستیک و زنجیره تامین محصولات فیزیکی یا غیرفیزیکی، فسادپذیر و غیر فسادپذیر و کاهش ضایعات محصولات حین عبور از مراحل زنجیره تامین و کاهش دیرکرد و هزینههای لجستیک آموزش داده میشود.
2. مهارتها و تواناییهای کسب شده پس از فراغت از تحصیل در این رشته چیست؟
دروس دانشگاهی رشته مهندسی صنایع، نه تنها دروس کاربردی و مفیدی برای استفاده در صنعت هستند، بلکه در زندگی شخصی نیز برای فارغ التحصیلان این رشته بسیار کاربردی می باشند. این دروس به مهندسان صنایع کمک میکنند تا امور مالی و اقتصادی خود را بهتر مدیریت کنند و بتوانند به راحتی در مورد خرید یا عدم خرید یک محصول، سرمایهگذاری روی امور مختلف کاری و… تصمیمگیری کنند؛ زیرا مهندسین صنایع با مفاهیم مالی و اقتصادی به خوبی آشنا میشوند و دائماً به دنبال بهینهسازی در زندگی شخصی خود هستند. چیزی که این قشر از آن با نام «دید صنایعی» یاد میکنند و معتقدند این دید در تصمیمگیریهای خرد و کلان زندگی شخصی و کاری چند وجهیتر، همه جانبه گرایانهتر و بهینهتر از دیدگاه سایر افراد است. همچنین مهندسان صنایع میتوانند زمانبندی بهتری در کارهای روزمره داشته باشند، پروژههای کوچک و بزرگ زندگی شخصی خود را به خوبی مدیریت کنند و مفاهیم و اصولی که در دروس مختلف آموختهاند را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در امور گوناگون زندگی خود به کار بندند.
3. وظایف یک مهندس صنایع در محیط کار چیست؟
شرکتها و سازمانها برای بقا و رسیدن به اهداف خود باید از منابع موجود خود اعم از مالی و غیرمالی به صورت بهینه استفاده کنند تا هزینههای خود را به حداقل برسانند. علاوه بر این موارد تلاش در جهت افزایش کیفیت محصولات و خدمات در کنار به کارگیری نوآوریهای مختلف، در موفقیت آنها بسیار موثر است. مهندسی صنایع ابزاری اساسی و موثر است که به مدیران و صاحبان شرکتها و سازمانها در انجام موارد فوق یاری می رساند و به طراحی، پیاده سازی و بهبود سیستمهای یکپارچهای از انسان، مواد، اطلاعات، تجهیزات و انرژی می پردازد. حوزه مهندسی صنایع به دنبال حذف و کاهش منابع تلف شده، از قبیل زمان، هزینهها، مواد اولیه و انرژی می باشد. راههای جلوگیری از هدر رفتن مواد، تجهیزات و ماشین آلات در فرآیند تولید را می یابد و پیاده سازی می کند و به طور کلی بیشتر درگیر افزایش بهره وری در مدیریت منابع انسانی، روشها و تکنولوژی است. مهندس صنایع در خصوص راههای استفاده موثر و کارا از نیروی کار، ماشین آلات، مواد، اطلاعات و انرژی برای تولید محصول یا ارائه خدمات به مدیران صنایع مشاوره میدهد. در واقع مهندس صنایع پلی میان مدیران سازمان و سایر عوامل از جمله سیستمها و کارکنان آن است. کار مهندس صنایع تنها به بخش صنعت محدود نبوده بلکه بخشهای خدماتی، تجاری و هر جایی که نیاز به برنامه ریزی، هدایت، مدیریت و ارتقا بهره وری دارد را در بر می گیرد.
در پروژههای مختلف، مهندسان صنایع بر چگونگی انجام کارها به صورت کاراتر و موثرتر و ایجاد تعادل بین عوامل مختلف از جمله زمان، تعداد کارکنان مورد نیاز، کاری که باید انجام دهند، دستیابی به نتایج بدون خطا، تکنولوژی مورد نیاز، ایمنی کارکنان، محیط و هزینه تمرکز دارند. برای یافتن راههای کاهش ضایعات و بهبود عملکرد، مهندسان صنایع تجهیزات تولید را به دقت بررسی می کنند و از مدل ها و روشهای ریاضی برای طراحی سیستمهای اطلاعاتی و تولیدی به منظور افزایش کارایی تولید استفاده میکنند.
4. بازار کار و شرایط شغلی این رشته در ایران چگونه است؟
رشتهی مهندسی صنایع از جمله رشتههای تحصیلی است که بازار کار متنوع و گستردهای دارد. همچنین بازارکار در هر شرایطی به تعداد قابل قبولی مهندس صنایع نیاز دارد، زیرا اموری همچون ارزیابی اقتصادی، مدیریت پروژهها، طراحی و بهینهسازی فرایندها و سیستمها و مواردی دیگر از این دست، از جمله اموری محسوب میشوند که در هر شرایطی مورد نیاز صنایع گوناگون هستند.
عمدهترین مشاغل و صنایعی که یک فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع میتواند در آنها مشغول به کار شود، عبارت هستند از مدیریت واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک از جمله کارخانجات، کارگاهها، شرکتها و…، مدیریت و کنترل پروژه مدیریت و برنامهریزی و کنترل موجودیها، مدیریت و کنترل کیفیت، کارآفرینی و موارد بازاریابی، استراتژی، منابع انسانی، مالی و… استارتاپها.
5. آیا امکان ایجاد کارآفرینی در این رشته وجود دارد؟
مهندسی صنایع در میان تمام رشتههای مهندسی در حوزه کارآفرینی قویتر است؛ زیرا مهارتهایی که به دانشجویان این رشته آموزش داده میشود باعث می شود فارغ التحصیلان بتوانند با سرمایهی اولیهی نسبتا پایینی کسب و کار خود را راه اندازی کنند. همچنین تسلط بر نرم افزارهای این رشته در راه اندازی کسب و کار کمک شایانی به فارغالتحصیلان میکند.
بخش آخر:
محمد سنجری دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی صنایع دانشگاه تهران
با تشکر از آقای میرچولی و آقای قلیچی که توضیحات کاملی رو ارائه فرمودن، لازمه یه سری توضیح ساده و ملموس تر رو درباره مهندسی صنایع بگم خدمتتون،
مهندسی صنایع به طور کلی شامل برنامه ریزی، مدیریت، بهبود و بهینه سازی است، این یعنی در هر پروسه کاری از ابتدا که بحث برنامه ریزی مطرحه تا انتهای کار که مدیریت و ارتقای روند کاری موجود رو داریم، مهندس صنایع حضور فعال داره. اصولا مهندسی صنایع رو دریایی به عمق یک متر بیان میکنن، این یعنی مهندس صنایع در زمینه های مختلف علمی وارد میشه و با تخصص های مختلف آشنایی داره ولی فقط درحد کلیات و نه جزئیات دقیق، این بُعد از مهندسی صنایع و شناخت کلی تخصص های مختلف در محیط کار برای برنامه ریزی و مدیریت واقعا لازمه... البته جنبه های تخصصی مهندسی صنایع که مخصوص این رشته است مثل برنامه ریزی تولید، کنترل موجودی، کنترل کیفیت، تعمیرات و نگهداری، طرح ریزی سیستم ها و واحد های صنعتی و تجاری و ... جزو برنامه آموزشی این رشته است که به صورت کامل تدریس میشه.
فرض کنید در یک شرکت صنعتی تعدادی مهندس برق، تعدادی مهندس مکانیک، تعدادی مهندس کامپیوتر و خیلی از تخصص های دیگه وجود داره، مهندس صنایع با توجه به دیدگاه برنامه ریزی که داره و همچنین با توجه به آشنایی با تخصص های مختلف خیلی خوب میتونه برای انجام کارها و ایجاد روابط بین سایر تخصص ها برنامه ریزی کنه و همچنین بعد از شروع فعالیت ها مدیریت کنه که کارها طبق برنامه و اهداف تدوین شده پیش بره (همون دریای یک متری اینجا خیلی مهمه).
البته دیدگاه مهندسی صنایع همواره دنبال بهبوده و این برای ارتقای یه سازمان خیلی مهمه، اینجور نیست که یه مهندس صنایع بعد از برنامه ریزی امور فقط مانیتورینگ کنه بلکه دنبال بهبود مستمره کارهاست (همون چیزی که ژاپنی ها با عنوان کایزن میشناسنش) و همواره در تلاشه با شیوه های مختلف و تخصص هایی که داره روند اجرایی کارها رو بهینه کنه مثلا هزینه های شرکت رو کاهش بده، میزان ضایعات رو به حداقل ممکن برسونه، زمان انجام کارها رو با حفظ کیفیت انجام کار کمینه کنه، تعداد نیروی انسانی شاغل در شرکت رو بهینه کنه، کیفیت محصولات و خدمات رو افزایش بده، رضایت مشتری رو جلب کنه، میزان موجودی در انبارها رو تا حد ممکن کاهش بده و بهینه کنه، بهترین تامین کنندگان مواد اولیه رو انتخاب کنه و ....
مهندسی صنایع تشکیل شده از سه تا علم اساسی و مهم که سه راس مثلث مهندسی صنایع رو تشکیل میدن:علوم انسانی، علوم اقتصادی و دانش تخصصی و فنی
یه مهندس صنایع باید بتونه توی این علوم خودشه رشد بده، همه این علوم برای پیشرفت کاری در مهندسی صنایع لازمه، علوم انسانی شامل توانایی رهبری، مدیریت، ایجاد ارتباط با سایر همکاران، داشتن بیان قوی و حتی کمی جنبه روانشناسی است. در حوزه علوم اقتصادی یه مهندس صنایع باید دنیای اقتصادی پیرامون خودش رو بشناسه و بتونه تحلیل کنه چون قراره شما برنامه ریزی انجام بدین و طبیعتا یه برنامه باید از لحاظ اقتصادی حتما به صرفه و بهینه باشه. اما دانش فنی و تخصصی همون دروسی هست که تو دانشگاه باهاشون آشنا خواهید شد و نرم افزارهایی که لازمه یاد بگیرید تا بتونید در جنبه های مختلف صنعتی، تجاری و اداری ازشون استفاده کنید. حتما این سه حوزه علمی رو در خودتون رشد بدین چون توی دنیای امروزی برای هر کسی لازمه.
معمولا ظرفیت پذیرش این رشته تو دانشگاه ها 50% پسر و 50% دختره. در مورد بازار کار هم بگم هرجایی که نیاز به برنامه ریزی، مدیریت و بهینه سازی داره حضور مهندس صنایع لازمه یعنی همه جا و هر کاری!
با توجه به تجربه ای که تو این رشته دارم باید بگم اکثر درسای مهندسی صنایع کاملا ملموسه و خیلی راحت میشه درکشون کرد چون همشون کاملا کاربردی بیان میشن و این طور نیست که صرفا یه سری فرمول و تئوری رو بخونید بدون اینکه بفهمید کاربردش چیه!!
با توجه به توضیحات کاملی که دوستان دادن من خیلی بحث رو ادامه نمیدم، فقط حتما حتما برای انتخاب رشتتون درباره تمامی رشته ها تحقیق کنید حتی رشته هایی که نام آشنا نیستند مثل مهندسی دریا، مهندسی انرژی و مهندسی کشاورزی و... . درباره تمام رشته ها تحقیق کنید و بعد تصمیم بگیرید، به اسم رشته و اینکه همه دنبال یه رشته هستن هم توجه نکنید فقط علاقه، توانایی و کم و بیش بازار کار آینده رشته انتخابی رو در نظر بگیرید.
🔴🔵برای درخواست انتخاب رشته با مشاوران برتر کانون وارد لینک زیر شوید و فرم را پر کنید.🔴🔵
برای مشاهده چند از ده قبولی در این رشته به لینک زیر مراجعه کنید.