مصرف مواد غذایی تلخ بخشی از عادتهای خوب و سالم غذایی است. اگر چه شاید خوردن این قبیل خوراکیها برای همه ساده نباشد اما باید بدانید که مواد غذایی تلخ برای حفظ سلامت بدن لازم هستند.
مواد غذايي تلخ و سبزيجات معطر خشک باعث بهبود هضم غذا ميشوند. مصرف مواد غذايي تلخ بخشي از عادتهاي خوب و سالم غذايي است. اگر چه شايد خوردن اين قبيل خوراکيها براي همه ساده نباشد اما بايد بدانيد که مواد غذايي تلخ براي حفظ سلامت بدن لازم هستند. با ما همراه باشيد تا با گوشه اي از خواص اين مواد غذايي آشنا شويد.
تلخي مواد غذايي در خدمت طعمهاي ديگر
در خيلي از کشورهاي دنيا يک پنجم کالريهايي که مردم مصرف ميکنند از مواد غذايي شيرين مانند نوشيدنيهاي گازدار، نوشيدنيهاي انرژي زا، سس سرکه، آب نباتها، غلات و هلههولهها تأمين ميشود. ذائقهي هر فرد مختص به خود اوست. در واقع ذائقهي هر کس از تجربيات و عادتهاي غذايي مادر در طول دوران بارداري حاصل ميشود. اما همه ميتوانند با کمي تلاش ذائقهي خود را تغيير داده و از طعمهاي مختلف استفاده کنند. زماني که شما از انواع مواد غذايي که مواد غذايي تلخ نيز جزو آنهاست استفاده ميکنيد در واقع طعم سلامتي را ميچشيد.
مواد غذايي تلخ به جذب مواد مغذي کمک ميکنند
مواد غذايي تلخ و سبزيجات معطر خشک باعث بهبود هضم غذا ميشوند. اين مواد غذايي سلولهاي چشايي واقع در زبان را تحريک ميکنند. سلولهاي گيرندهي طعمها نيز باعث توليد آنزيمها و ترشح صفرا ميشوند. زماني که گوارش راحتتر انجام بگيرد جذب مواد مغذي نيز ساده تر خواهد بود. اگر بدنتان به درستي نتواند مواد مغذي را جذب کند ديگر اهميتي ندارد که چه ميخوريد. به خاطر اينکه اگر بهترين و مغذيترين مواد غذايي را هم مصرف کرده باشيد بدنتان نميتواند خواص آن را دريافت کند.
متخصصان توصيه ميکنند براي داشتن رژيم غذايي مناسب از هر نوع مادهي غذايي استفاده کنيد. به عقيدهي متخصصان اگر مشکلات گوارشي داريد قبل از خوردن غذاي سنگين و چرب مواد غذايي تلخ مانند سالاد برگهاي گل قاصدک ميل کنيد.
مواد غذايي تلخ براي تميز کردن کبد
متأسفانه ما از تمامي خواص سبزيجات برگ دار خبر نداريم اما چينيها و هنديها از قرنها پيش مواد غذايي تلخ را وارد برنامهي غذايي خود کردهاند. سبزيجات برگ دار تلخ مانند کلم پيچ تايلندي، برگهاي گل قاصدک، تربچه، کاسني فرنگي، کلم، ترب سفيد و کلم راکت حاوي مواد مغذي ضروري هستند که به عملکرد کبد کمک ميکنند. يعني اينکه باعث کنترل کلسترول و هورمونها ميشوند، خون را تصفيه و به سوخت و ساز چربيها کمک ميکنند.
مواد غذايي تلخ سرشار از ويتامينها و مواد معدني
سبزيجات برگ دار معمولاً سرشار از مواد مغذي مانند ويتامين A، ويتامين C و ويتامين K و همچنين مواد معدني متنوعي مانند کلسيم، پتاسيم و منيزيم ميباشند. اين مواد غذايي سرشار از اسيدفوليک و فيبر هستند و چربي و سديم کمي دارند. به عنوان مثال کلم راکت حاوي بتاکاروتن، ويتامين C و آهن ميباشد در حالي که برگهاي گياه قاصدک سرشار از ويتامينهاي A، E،K، آهن، کلسيم و آنتي اکسيدان ها ميباشند.
مواد غذايي تلخ ميل مصرف قند را کاهش ميدهد
متخصصان توصيه ميکنند که افراد بزرگسال با توجه به سن و جنسيت خود روزانه بين 25 تا 30 گرم فيبر مصرف کنند. افراد ديابتي نيز براي کنترل قند خون خود لازم است که تا 50 گرم فيبر دريافت کنند. به توصيه متخصصان مصرف سبزيجات برگ دار و سبزيجات معطر چه تلخ باشد يا نه مواد مغذي و فيبرهاي زيادي به بدن ميرساند و همچنين ميل شديد به مصرف قند را کاهش ميدهد.
چگونه سبزيجات تلخ را مصرف کنيم؟
سبزيجات برگ دار سبز را بشوييد تا تميز شده و شن و آلودگي آنها زدوده شود. سپس آنها در پارچهي تميزي بپيچيد تا خشک شوند. ميتوانيد اين سبزيجات را به صورت خام يا پخته شده مصرف کنيد. براي افزايش جذب ويتامينها و مواد مغذي موجود در اين مواد غذايي کمي روغن زيتون به آنها اضافه کنيد.
توجه داشته باشيد کمي وقت ميبرد تا ذائقهتان به طعم تلخ اين مواد غذايي عادت کند. ميتوانيد اين سبزيجات تلخ را به همراه خرما يا توت فرنگي يا سبزيجات ديگر ميل کنيد. متخصصان توصيه ميکنند که مواد غذايي تلخ را به خوبي بجويد تا آنزيمهاي گوارشي بيشتر ترشح شود.
البته براي افرادي که طرفدار قهوه و شکلات تلخ هستند مصرف سبزيجات تلخ چندان سخت نيست. بر اساس نتايج پژوهشها شکلات و قهوه نيز سرشار از مواد مغذي لازم براي سلامتي ميباشند.