انیمیشن زمین لغزش: مکانیسم های پوشش و حرکت توده ای

در این انیمیشن به بررسی عوامل موثر در ایجاد و بازدارنده لغزش زمین اشاره خواهیم کرد.

انیمیشن زمین لغزش: مکانیسم های پوشش و حرکت توده ای

کلمه "زمین لغزش" شامل محدوده وسیعی از رخدادهایی است که منجر به حرکت سریع رو به پائین یا خارج (جدا شدن) مواد تشکیل دهنده دامنه مثل خاک، سنگ، پرشدگی مصنوعی یا ترکیبی از آن ها می شود. این جابه جایی می تواند از طریق افتادن، لیز خوردن، جریان یافتگی یا پخش شدگی بوده و فاکتورهای طبیعی و مصنوعی (ایجاد شده توسط انسان) در ایجاد آن دخیل می باشد.  از عوامل ایجاد کننده زمین لغزش ها می توان به بازندگی زیاد، ذوب شدن برف و تغییر سطح آبهای زیر زمینی اشاره کرد.

زمین لغزش ها می توانند خود باعث سایر پدیده ها مثل سیل شوند، به این نحو که واریزه های حاصل از زمین لغزش با سد کردن مسیر رودخانه ها منجر به عقبگرد میزان زیادی آب شده و سیل های بازگشتی را ایجاد می کنند. به عنوان مثالی دیگر میتوان به ریزش دامنه های منتهی به دریاچه های سد اشاره کرد که  این پدیده می تواند حجم زیادی از واریزه را به صورت ناگهانی به دریاچه اضافه کرده و باعث افزایش فشار بر سد شود، این حجم اضافه شده می تواند دلیلی بر شکستگی سد یا لبریز شدن آن گردد. مطالعه زمین لغزش ها به دلیل شناسایی محیط های مشابه و توانایی جلوگیری از حوادث نابه هنگام مفید می باشد. بر اساس یک برآورد اولیه در ایران، سالیانه 500 میلیارد ریال خسارت های مالی از طریق زمین لغزش ها بر کشور تحمیل می شود و این در صورتی است که از بین رفتن منابع طبیعی غیرقابل بازگشت به حساب آورده نشوند (کمک پناه 1373). این پدیده همه ساله در اکثر استان های کشور موجب خسارت های اقتصادی به راه‌ها، خطوط آهن، خطوط انتقال نیرو و ارتباطات، کانال های آبیاری و آبرسانی، تأسیسات معدنی، تأسیسات استخراج، پالایش نفت و گاز، شبکه شریان های حیاتی داخل شهرها، کارخانه ها و مراکز صنعتی، سدها و دریاچه های مصنوعی و طبیعی، جنگل ها و مراتع و منابع طبیعی، مزارع و مناطق مسکونی و روستاها گشته یا آنها را مورد تهدید قرار می دهد(پایگاه داده های علوم زمین،1390).

اگرچه لغزش بیشتر در مناطق کوهستانی رخ میدهد اما می تواند در محیطهایی کم شیب هم دیده شود. در این مناطق زمین لغزش به صورت رخدادهای برشی و پر کننده (جاده سازی و حفاری های ساختمانی)، ریزش حاشیه رودخانه ها، گسترش جانبی، ریزش نخاله های معدنی (بویژه ذغال سنگ) و محدوده وسیعی از رخدادهای مربوط به معادن روباز می باشد. 

انواع زمین لغزش ها

زمین شناسان زمین لغزش ها را بر اساس نوع حرکت و بزرگی مواد جابه جا شده به انواع زیر تقسیم بندی کرده اند. لازم به یاد آوری است که با وجود انواع مختلفی از زمین لغزش ها ، دو نوع چرخشی و جا به جایی بیشتر رخ می دهند.   
 
 
 
 
منبع :

Menu