دستاورد جدید تیم باستانشناسی دانشگاه تهران

تیم کاوش باستان‌شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران در مرحله جدید کاوش تپه سگزآباد به نویافته‌های باستانشناختی از قبیل ظروف، جنگ افزارها، زیورآلات متعلق به

دستاورد جدید تیم باستانشناسی دانشگاه تهران

تیم کاوش باستان‌شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران در مرحله جدید کاوش تپه سگزآباد به نویافته های باستانشناختی از قبیل ظروف، جنگ افزارها، زیورآلات متعلق به اواخر عصر آهن دو و سه دست یافت.

عضو هیأت علمی گروه باستان شناسی این دانشگاه، با اشاره به 4 سال کاوش این گروه گفت: تپه سگزآباد با موقعیت جغرافیایی N: 3964025-4157 E: 405304-85 و ارتفاع 1275 متر از سطح دریا (بالاترین نقطه) در حدود 7 کیلومتری شمال شهر کوچک سگزآباد از توابع شهرستان بوئین‌زهرا در منطقه موسوم به دشت قزوین قرار گرفته و در میان مردم بومی به قره تپه شهرت دارد.
دکتر مصطفی ده‌پهلوان اظهار کرد: تپه سگزآباد یکی از سه تپه پیش از تاریخی است که توسط دکتر عزت الله نگهبان برای کاوش‌های آموزشی دانشجویان گروه باستان شناسی دانشگاه تهران انتخاب و از سال 1349 تا کنون گروه باستان شناسی دانشگاه تهران در آن کاوش کرده است. متأسفانه این تپه به شدت در اثر کاوش‌های غیر مجاز تخریب شده است.
سرپرست تیم کاوش در توصیف پیشینه این کاوش باستان‌شناختی گفت: ابتدا یک هیأت بلژیکی و سپس یک هیأت ژاپنی، پیش از کاوش‌های 1349 دانشگاه تهران، حفر گمانه‌های کوچک را انجام دادند. پس از آن امیر ماهانی، رئیس وقت اداره فرهنگ و هنر قزوین در سال 1347، کاوش کرد تا اینکه کاوش‌های گروه باستان شناسی دانشگاه تهران، از سال 1349 تا سال 1356 به سرپرستی دکتر عزت الله نگهبان در قالب 8 یا 9 فصل کاوش آغاز شد و سپس از سال 1376 تا سال 1378 به سرپرستی دکتر حسن طلایی در قالب 3 فصل ادامه یافت.
دکتر ده‌پهلوان در تشریح عملیات گروه کاوش تحت سرپرستی خود اظهار کرد: در روند پروژه تعیین عرصه و حریم قره تپه سگزآباد در تیرماه 1395 در زیر لایه‌های رسوبی و در عمق 180 سانتی متری، شواهدی از یک گورستان در شرق قره تپه متعلق به عصر آهن II و III به دست آمد. نتایج عملیات ژئوفیزیک قابل توجه بود و در شهریور 1395 این گورستان کاوش شد و در قالب سه ترانشه با خاکستردان‌های (پیت‌ها) عصر آهن III مواجه شدیم. در زیر و داخل این خاکستردان‌ها، تدفین‌های مهمی از عصر آهن دو و سه به دست آمد.
وی افزود: در سال جاری تصمیم گرفتیم تمام تمرکز پروژه کاوش بر گورستان نویافته مورد اشاره باشد تا بتوان گاه نگاری دقیق و درستی از این گورستان ارائه کرد و به درک بهتری از شیوه‌های تدفین دوره‌های مذکور رسید.
دکتر ده‌پهلوان تصریح کرد: پس از 45 روز کاوش به نتایج مهمی رسیدیم؛ سطح ترانشه شواهدی از یک یا چند سازه خشتی چینه‌ای به دست آمد. وجود یک سازه خشتی چینه‌ای بزرگ در یک گورستان عصر آهن ابهام برانگیز است. تدفین‌ها در این سازه خشتی در سه لایه انجام شده‌ است. در فضاهای پیرامونی و زیرین این سازه خشتی به شواهد بیش از 10 تدفین در بافت‌های خاکستردان و زباله‌دان رسیدیم که به احتمال زیاد به دوره‌های متاخر تر این سازه خشتی تعلق دارند.
سرپرست تیم کاوش بیان کرد: در گورستان مذکور شواهدی از تدفین جنین و نوزادان زیر دو سال در داخل خمره و فضای خشت چین نیز به دست آمد. در کنار تدفین‌ها آثاری از بقایای جانوری نیز به دست آمد که نشانگر قربانی و دفن حیواناتی از قبیل بز در کنار تدفین است. در برخی از گورها هدایای تدفینی از قبیل ظروف، جنگ افزارها، زیورآلات و ... متعلق به اواخر عصر آهن II و عصر آهن III کشف شد.

**سومین نمایشگاه کتاب دانشگاه صنعتی شریف
کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف طبق روال سال های گذشته همزمان با شروع نیمسال جدید و ورود دانشجویان به دانشگاه، برای تامین کتب و مایحتاج آموزشی دانشجویان و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی سومین نمایشگاه کتاب و خدمات آموزشی دانشگاه صنعتی شریف را از 16 تا 26 مهر سال جاری و در ضلع شمالی دانشگاه صنعتی شریف محل این دانشگاه برگزار می کند.
دانشجویان کل کشور می تواند با استاده از تخفیف ویژه این نمایشگاه کتاب و انواع خدمات آموزشی را از این نمایشگاه تهیه کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت نمایشگاه به آدرس bookfair.sharif.ir مراجعه کنید، بازدید از این نمایشگاه برای همه آزاد است.

منبع :

Menu