محققان دانشگاه تربیتمدرس تهران موفق شدند از ترکیبات مفید موجود در پوست سبز پسته در تولید نگهدارنده طبیعی مواد غذایی استفاده کنند؛ ضمن آنکه این دستاورد در صنایع بهداشتی و آرایشی قابل بهرهبرداری است.
پوست سبز خارجی پسته حدود 10 درصد وزن آن را تشکیل میدهد. این میوه سالانه به صورت انبوه در کشور تولید میشود و از سوی دیگر طبق گزارشهای سازمان خواروبار و کشاورزی سازمان ملل متحد، ایران در سال 2013 به عنوان بزرگترین تولیدکننده پسته در جهان معرفی شد.
پوست پسته غنی از ترکیبات زیست فعال به ویژه ترکیبات فنولی است که اثرات ضداکسایشی، ضد میکروبی و سلامتبخشی آنها تأیید شده است.
اضافه کردن ترکیبات فنولی به مواد غذایی به صورت مستقیم موجب افت کیفی از جمله ایجاد طعم قابض، رنگ نامطلوب و تغییر ویژگیهای حسی مواد غذایی میشود؛ از این رو در این پژوهش سعی شده است با نانوکپسوله این ترکیبات محدودیتهای موجود در راه استفاده از ترکیبات فنولی موجود در پوست پسته رفع شود.
این حاملها به دلیل دارا بودن همزمان خاصیت آبدوستی و چربیدوستی ترکیبات فنولی را در خود حفظ کرده و آنها را از تغییرات محیطی، شیمیایی و شرایط حاکم بر دستگاه گوارشی حفظ میکند.
بر این اساس بهمنظور انجام این طرح، ابتدا عصاره پوست سبز پسته با آب استخراج و خالصسازی شد. در ادامه پس از تعیین ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتوسیانینهای عصاره، لیپوزومها تهیه شدند.