یک شرکت تحقیقات کشاورزی در ژاپن موفق به تولید نوعی پیاز تراریخته شده که یک مشکل قدیمی را حل میکند؛ خرد کردن این پیاز باعث سوزش چشم و اشکریختن نمیشود.
کارشناسهای این شرکت میزان گاز متصاعد شده از بافت پیاز را که باعث سوزاندن چشمها میشود، دستکاری کرده و موفق به تولید این محصول جدید شدند. این شرکت ژاپنی نام این پیاز ضد اشک را «توپ لبخند» گذاشته است. قرار است از پاییز این محصول جدید به بازار بیاید اما قیمتش تقریبا ۲ برابر پیازهای معمولی است.
چرا خردن کردن پیاز باعث اشک میشود؟
سولفونیلپروپان، ملکول کوچکی است که بوسیلهی آنزیمهایی در پیاز زمانی که آن را میبرید، تولید میشود. به طور طبیعی این آنزیمها درون سلولهای پیاز قرار گرفتهاند، اما چاقو این سلولها را میشکافد و اجازه میدهد تا آنزیمهای انباشته شده، از آن فعال شوند. با پوست کندن پیاز سلولها صدمه میبینند و آنزیمی به نام آلیناز با ترکیبی بی بو ترکیب میشود و مولکول را به سه ترکیب: 1-سولفونیلپروپان، پیرووات و آمونیاک میشکند. که 1-سولفونیلپروپان اشکآور است.
سولفونیلپروپان ملکول کوچکی است بنابراین به راحتی در هوا پراکنده میشود و وارد بینی و چشمها میشود، درست جایی که حسگرهای محافظ چشم قرار دارند و چشم را دربرابر مواد مضر محافظت میکنند. با پخش شدن این ملکول آزاردهنده، چشمها و بینی حجم زیادی مایع برای شستشو و پاککردن این مادهی محرک تولید میکنند. تعدادی از پیازها نسبت به بقیه مقدار کمتری از این ملکول محرک را تولید میکنند. پیازهایی که در خاکهای با سولفور کمتر رشد کردهاند مقدار کمتری از این ملکول را در سلولهای خود دارند بنابراین کمتر اشک شما را در میآورند.